top of page
Search
  • Writer's pictureCentrul ApiEstetic

Ce se întâmplă cu tenul nostru după 30 de ani?

Pe măsură ce anii trec, pielea suferă o serie de modificări biochimice. Fenomenele care cauzează îmbătrânirea pielii sunt ireversibile ca și consecintele pe care acestea le determină la nivelul țesutului.

Metabolismul de regenerare al epidermei încetinește, iar fibrele de susținere de colagen și elastină se degradează. Datorită forței gravitaționale, deteriorarea fibrelor de colagen și elastina aduce dupa sine și riduri fine în jurul ochilor, riduri de expresie adâncite la colțurile gurii, riduri în zona frunții.



Ceea ce înțelegem noi prin îmbătrânire cutanată, înseamnă, de fapt, la nivel celular o degradare a țesuturile din derm, respectiv o încetinire a regenerarii acestora. În primul rând este sănătos să zicem că îmbătrânirea nu este nimic anormal, poate fi considerată o ‘involuție” normală a structurii țesuturilor cutanate.

Începerea îmbătrânirii celulare a țesutului cutanat începe să se manfieste după vârsta de 28-30 de ani. Atunci ar fi momentul sa apelăm la specialiștii cosmetologi din domeniu, pentru a preveni și încetini acest proces.



Incepand cu varsta de 30 de ani, pielea isi pierde elasticitatea si capacitatea de a retine apa, iar ridurile sunt punctul culminant al acestui proces. Imbatranirea biologica este principala cauza a procesului degenerativ cutanat, formarea primelor riduri apare in urma miscarilor continue si involuntare pe care fata le face zi de zi, rezultand de aici ridurile de expresie. Daca mai adaugam cativa ani, in care probabil nu exista o ingrijire cosmetica corespunzatoare, pielea isi pierde capacitatea sa elastica de decontractie, luand astfel nastere ridurile profunde. Aceasta prima etapa de imbatranire a pielii, in general, se localizeaza pe frunte, in jurul gurii (ridurile naso-geniene) si intre sprancene. Uneori acest proces incepe chiar inainte varstei de 30 de ani, determinat si de factori externi (fumat, stres, poluare). Odata cu trecerea timpului, chiar si reinoirea celulara incetineste si se manifesta la suprafata printr-o piele terna, fara viata, printr-o textura neomogena. Intre timp, filmul hidrolipidic care reprezinta principala bariera a pielii, se subtiaza datorita scaderii cantitatii de sebum, determinand deshidratare superficiala (la inceput) in tesuturile pielii. Astfel, productia de colagen si elastina scade, fapt ce implica pierderea elasticitatii si a fermitatii.

Factorii de mediu extern (raze UV, poluare, stres, alimentatie deficitara) pun in miscare radicalii liberi ce contribuie la distrugerea principalelor componente ale dermei (elastina, colagen, acid hialuronic), inrautatind si mai mult situatia. Hidratarea stratului cornos al epidermei scade iar reinnoirea celulara pierde din grasime iar derma se diminueaza.


Cateva sfaturi, la indemana oricui, pentru a amana cat mai mult procesul de imbatranire:

- folositi creme cu FPS indiferent de vreme si circumstante

- apelati la tehnici de relaxare (meditatie, yoga, etc.)

- evitati pe cat de mult posibil mediul poluant si renunatati la fumat

- sportul moderat si constant va oxigena toate celulele corpului nostru

- consultanta cosmetica de specialitate (tratamente cosmetice regulate si ingrijire cosmetica zilnica)


Deoarece imbatranirea este un proces determinat genetic, acesta nu este reversibil si nu poate fi oprit prin nici un tratament “minune”, dar acesta poate fi incetinit. Specialistii din cadrul Centrului de Frumusete si Sanatate Apiestetic sunt de parere ca a imbatrani “frumos”este o calitate, iar tenul nostru trebuie sa fie in armonie cu trupul si sufletul. In ajutorul nostru vin produsele apicole - mierea, polenul, laptisorul de matca, apilarnilul, care, fololsite in stare bruta in cadrul tratamentelor cosmetice personalizate au efecte anti-aging de lunga durata. Produsele apicole sunt 100% compatibile cu pielea omului, furnizandu-i necesarul optim de anti-oxidanti.

bottom of page